Diabolotoeslag

Date : 18/01/2019


De NMBS prijst de luchthaventrein aan als het middel bij uitstek om zorgeloos je vlucht te halen. Uit de klachten die wij ontvangen, kunnen we besluiten dat deze treinreis niet altijd zonder zorgen verloopt. Wij schreven reeds een bericht over dit onderwerp: http://www.ombudsrail.be/nl/luchthaventrein-train-aeroport-23-08-2018.html?IDD=23001&IDC=118.

Als je met de trein naar of van de luchthaven reist, moet je de Diabolotoeslag betalen. De prijs van deze toeslag werd op 01/01/2019 verhoogd van 5,30 naar 5,40 euro. Maar wat is deze Diabolotoeslag nu precies en waarom moet je die betalen?

We beginnen met een klein stukje geschiedenis.

Om Brussels Airport beter bereikbaar te maken met de trein, werd het Diabolo-project opgestart. Er werd een nieuwe ondergrondse spoorverbinding gebouwd die werd gefinancierd door Northern Diabolo NV, een privé-investeerder.

Om deze verbinding te kunnen gebruiken dient Infrabel een jaarlijkse vergoeding te betalen aan Northern Diabolo NV. Deze vergoeding, die bij wet werd vastgelegd, bestaat onder andere uit een vast bedrag dat moet worden betaald door de reizigers, de Diabolotoeslag. Het bedrag van deze toeslag wordt geïndexeerd.

We zetten de belangrijkste punten op een rijtje.


Wanneer moet ik de Diabolotoeslag betalen?

Als je reist van of naar Brussels Airport-Zaventem. De Diabolotoeslag is geldig voor een enkele reis. Voor een heen- en terugreis moet je dus twee keer de toeslag betalen.

Als je het station Brussels Airport-Zaventem enkel gebruikt om een aansluiting te nemen, moet je geen Diabolotoeslag betalen.

Kinderen onder de 12 moeten de toeslag niet betalen als ze begeleid worden door een persoon van 12 jaar of ouder met een geldig vervoerbewijs.


Moet ik een apart biljet Diabolotoeslag kopen?

De Diabolotoeslag wordt automatisch aangerekend bij de meeste biljetten voor trajecten naar of van Brussels Airport-Zaventem.

Als je één van volgende vervoerbewijzen gebruikt, moet je wel een apart “biljet” Diabolotoeslag aankopen:

·        Passen (Go Pass 10, Rail Pass, Key Card ...)

·        Seniorenbiljet (enkel voor de terugrit)

·        Go Unlimited

·        Biljet Eurostar, TGV of Thalys gecombineerd met nationaal biljet

·        Bepaalde vorderingen


Wat als ik geen toeslag betaal?

Als je geen toeslag betaalt, kan je niet door de toegangspoortjes in het station van de luchthaven. Je moet de barcode van je ticket of je Mobib-kaart scannen om de poortjes te openen.

Begeleide kinderen onder 12 reizen gratis. Vraag hulp aan het aanwezige assistentiepersoneel van de NMBS. Zij zullen de kinderen helpen om langs de poortjes te gaan (hetzelfde geldt voor houders van een nationale verminderingskaart voor blinden en slechtzienden).

 

Meer informatie over de diabolotoeslag vind je hier: https://www.belgiantrain.be/nl/tickets-and-railcards/airports/diabolo-fee.


Heb je een klacht over de Diabolotoeslag of de luchthaventrein? Je kan contact opnemen met de klantendienst van de NMBS via het contactformulier: https://www.belgiantrain.be/nl/support/forms.

Kreeg je van de NMBS geen reactie binnen de maand of ben je niet tevreden met het antwoord, dan kan je ons contacteren: http://www.ombudsrail.be/nl/contact.html?IDD=92&IDC=6. Wij zullen je klacht dan verder onderzoeken.

Development & Web design by defimedia, Powered by AToms®