Werken Brussel-Zuid (14/10/2019 t.e.m. 11/11/2019): wat zijn de gevolgen voor de reiziger? ​​​​​​​


Van 14 oktober tot en met 11 november werkt Infrabel aan de modernisering van het seininrichtingssysteem aan het station Brussel-Zuid. Door deze werken zullen er minder treinen door de Noord-Zuidverbinding in Brussel kunnen rijden. Het treinaanbod van en naar Brussel zal beperkt worden tijdens de spitsuren ’s ochtends en ’s avonds en tijdens de verlengde weekends van 1-3 november en 9-11 november.

De NMBS en Infrabel hebben volgend alternatief vervoersplan opgesteld:


  • Van 14/10/2019 tot en met 08/11/2019 tijdens de piekuren op weekdagen

12 P- en S-treinen worden volledig afgeschaft (6 treinen ’s ochtends en 6 treinen ‘s avonds): 

As Brussel-Leuven-Hasselt-Luik:

Treinnummer

Vertrekstation

Eindstation

P7300

Landen

Brussel-Zuid

P7302

Landen

Brussel-Zuid

P7445

Wezet

‘s-Gravenbrakel

P8301

Brussel-Zuid

Hasselt

P8446

Brussel-Zuid

Wezet

P8304

Brussel-Zuid

Landen


As Brussel-Gent-Aalst:

Treinnummer

Vertrekstation

Eindstation

P7014

Gent-Sint-Pieters

Schaarbeek

P8012

Schaarbeek

Gent-Sint-Pieters


As Brussel-Dendermonde:

Treinnummer

Vertrekstation

Eindstation

S3 7092

Dendermonde

Brussel-Zuid

S3 8094

Brussel-Zuid

Dendermonde


As Brussel-Kortrijk:

Treinnummer

Vertrekstation

Eindstation

P7954

Kortrijk

Brussel-Zuid

P8955

Schaarbeek

Kortrijk


35 P-treinen zullen beperkt of omgeleid worden via 4 andere Brusselse stations (Brussel-Schuman, Brussel-West, Jette en Merode). Vanaf deze stations kan je verder reizen met een andere trein (Brussel-Schuman en Jette) of via het netwerk van de MIVB (Merode en Brussel-West). Reizigers die op deze omgeleide treinen zitten, zullen toegang krijgen tot het MIVB-net.

De NMBS deelt flyers uit op de treinen die worden omgeleid via de stations Merode en Brussel-West. Ze geven meer uitleg over hoe je toegang kan krijgen tot het MIVB-net en verwijst MOBIB-kaarthouders door naar een speciale pagina op de website van de NMBS.

Reizigers met een abonnement op een papieren drager kunnen naar deze webpagina van de NMBS surfen.

Als je beschikt over een ander NMBS-vervoerbewijs, kan je het personeel in de stations van Brussel-West en Merode aanspreken. Je zal een MIVB-ticket ontvangen dat 24 uur geldig is.

Opgelet! Reis je van of naar Brussel? De treinen die omgeleid worden, zijn enkel zichtbaar in de routeplanner wanneer je de stations Brussel-Schuman, Brussel-West, Jette en Merode als vertrek- of eindstation ingeeft.

Alle andere treinen die dagelijks Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord doorkruisen, zouden normaal moeten rijden.


  • Tijdens de weekends van 1-2-3 en 9-10-11 november:

Er zullen aanpassingen zijn voor een groot deel van de treinen die door de Noord-Zuidverbinding en door Halle rijden. De meeste treinen worden omgeleid naar andere Brusselse stations.

Tussen Halle en Brussel-Zuid rijden er dan geen treinen. De NMBS legt vervangbussen in.

Er zal ook een impact zijn op de internationale treinen van en naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Deze treinen worden omgeleid tussen Brussel-Zuid en Halle. Meer info vindt u op de website van NMBS Internationaal.

Er zullen 6 treinen per uur rijden door de Noord-Zuidverbinding tussen Brussel-Zuid en Brussel-Noord (beide richtingen).

Vanaf Brussel-Noord rijden er 4 treinen per uur naar Brussels Airport-Zaventem. Vanuit Brussel-Zuid vertrekken er 2 treinen per uur naar de luchthaven.

Reizigers met een geldig NMBS-ticket kunnen dan ook gebruik maken van aansluitingen met het MIVB-net in de stations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Schuman en Brussel-West. 


  • Tijdens de weekends van 19-20 en 26-27 oktober zal er geen wijziging zijn aan de gebruikelijke dienstregeling


Meer informatie vindt u op de website van de NMBS.


Ons advies:

Je controleert best vooraf via de routeplanner van de NMBS of de werken een impact zullen hebben op de treinen die jij in die periode wenst te nemen. Moet je overstappen op het MIVB-net, informeer je dan tijdig over de te volgen procedure.


Indien je specifieke vragen of klachten hebt over de werken en hun gevolgen op het treinverkeer, neem dan contact op met de NMBS via haar contactformulier of via het telefoonnummer 02/528.28.28.

Niet tevreden over het antwoord? Kreeg je geen antwoord binnen een periode van één maand? Neem contact op met Ombudsrail. Wij zullen je klacht verder onderzoeken.


* Alle info uit dit bericht is gebaseerd op gegevens die wij op het moment van publicatie ter beschikking hebben. Ombudsrail is niet verantwoordelijk voor onjuistheden ten gevolge van gewijzigde informatie.

Foto: © NMBS

share