Fiets en trein: een goede combinatie? ​​​​​​​


​​​​​​​Je kan je fiets meenemen op de NMBS-treinen, maar hou wel rekening met deze aandachtspunten*:

Plooifietsen kan je gratis meenemen
De plooifiets mag van de NMBS gratis mee onder volgende voorwaarden: je moet hem opgeplooid vervoeren en op de daarvoor voorziene plaats zetten (onder je zitplaats, tussen de zetels of een andere bagageruimte zonder dat de plooifiets deze ruimte overschrijdt). Bij een overtreding van deze regels, kan je een boete krijgen.

De NMBS wijst elke verantwoordelijkheid af bij diefstal of verlies van de plooifiets. Hou hem dus goed in de gaten tijdens je reis.

De NMBS kan het aantal plooifietsen dat op de trein mag, beperken.

Het Fietsbiljet
Om een gewone fiets, tandem, fietskar of Segway mee te nemen op de trein, moet je een Fietsbiljet te kopen. Dit kost 4 euro* per enkele reis op een binnenlands traject. 

Waar plaats ik mijn gewone fiets?
Op sommige treinen voorziet de NMBS speciale wagons voor fietsen, meestal te herkennen aan  enkele fietslogo’s. In vele gevallen zal je fiets echter in de pakwagen moeten. Je moet in elk geval voor het opstappen de treinbegeleider aanspreken en hem vragen of je fiets op de trein kan. De treinbegeleider zal je dan tonen waar je je fiets kan stallen. Je blijft tijdens reis zelf verantwoordelijk voor je fiets.

Een fietsbiljet geeft geen recht op compensatie bij treinvertragingen
Hoewel je fiets evenveel vertraging had als zijn eigenaar… Met je persoonlijk vervoerbewijs kan je natuurlijk wel een compensatie aanvragen.

Beperkt aantal plaatsen voor fietsen op de trein
Als het te druk is en er geen plaats meer is, kan de treinbegeleider weigeren om jouw fiets nog toe te laten. Je zal dan moeten wachten op een volgende trein. Het meeste kans om je fiets op de trein te krijgen, is dus tijdens de daluren.
​​​​​​​
Wij hebben voorlopig geen aanwijzingen dat de NMBS de plaatsen voor fietsen op haar rollend materieel verder zal uitbreiden.

Internationale treinreis met de fiets
Plan je een internationale reis met de fiets? Ga dan goed na of je je fiets mag meenemen op de verschillende treinen. In de rubriek veel gestelde vragen op de website van NMBS Internationaal vind je meer informatie. 

Algemene regels

 • Het is verboden om een fiets mee te nemen tussen Libramont en Bastogne. Je mag je fiets niet in- of uitladen in de stations Brussel-Centraal, Brussel-Kapellekerk en Brussel-Congres.
 • Het fietsbiljet is enkel geldig tussen de stations die op het ticket vermeld staan. Je kan dit biljet dus niet gebruiken als vrijkaart om te reizen binnen een bepaalde zone van stations.
 • Je brengt je fiets zelf naar de trein en je bent verantwoordelijk voor het in-, over- en uitladen. Je blijft in de stations en gedurende de hele rit verantwoordelijk voor je eigen fiets.
 • Wens je een fietskar mee te nemen op de trein? Zelfs zonder fiets moet je hiervoor een fietsbiljet of fietsdagkaart aankopen. Er is slechts één fietsbiljet of fietsdagkaart nodig als je je fiets en fietskar samen meeneemt.
 • Fietsaccessoires die je van de fiets kunt afhalen, hou je best bij je om ze te beschermen tegen diefstal of verlies. De NMBS wijst alle aansprakelijkheid af als er stukken ontbreken. 
 • De batterij van een elektrische fiets dient tijdens de reis hermetisch te worden afgesloten en buiten dienst te worden gesteld.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar, die normaal gratis reizen als ze begeleid worden door iemand van 12 jaar of ouder, moeten ook een fietsbiljet of fietsdagkaart kopen als ze hun fiets willen meenemen.
 • De NMBS staat niet toe om fietsen mee te nemen als je met een groep reist. Zo kan de NMBS bijvoorbeeld weigeren om de fietsen van een jeugdbeweging die op uitstap gaat, te vervoeren.


  * Alle info uit dit bericht is gebaseerd op gegevens die wij op het moment van publicatie ter beschikking hebben. Ombudsrail is niet verantwoordelijk voor onjuistheden ten gevolge van gewijzigde informatie.

  share