Hop on the next available train


In 2022 ontvingen we regelmatig klachten van reizigers die problemen ondervonden tijdens hun internationale treinreis. In dit artikel informeerden we reeds over je rechten bij vertraging of afschaffing.

Mis je de aansluiting met een hogesnelheidstrein (HST) door een vertraging of afschaffing van een andere HST, dan kan je een beroep doen op de HOTNAT-regeling (Hop on the next available train).

Spoorwegondernemingen laten in dit geval toe dat je gratis de volgende hogesnelheidstrein neemt. De enige voorwaarde is dat er op die trein nog ruimte beschikbaar is. Bevind je je in deze situatie, neem dan zeker contact op met de spoorwegonderneming bij wie je de tickets kocht of met de betrokken vervoerder. Is er in het overstapstation een internationaal loket aanwezig, dan je ook daar om informatie vragen.

Deze service wordt aangeboden als je reist met een HST van DB, ICE, TGV, Eurostar, ÖBB Railjet, Thalys en TGV Lyria.

Een voorbeeld: je reist met de trein van Brussel naar Aix-en-Provence. La douce France, leven als god in Frankrijk, er even rustig tussenuit. Om op je bestemming te raken, neem je de Thalys tot Parijs waar je overstapt op een TGV naar Aix-en-Provence. In Parijs merk je echter dat de HSTnaar je bestemming werd geschrapt. Geen nood! Je kan de spoorwegonderneming contacteren en vragen om gratis op de volgende hogesnelheidstrein te stappen.

Had je tijdens je laatste reis een soortgelijk probleem en werd je niet de juiste service aangeboden, dan kan je een klacht indienen bij de desbetreffende vervoerder. Op onze FAQ-pagina vind je een lijst met de contactgegevens van de verschillende spoorwegondernemingen.

Ben je niet tevreden over het antwoord, of kreeg je geen reactie binnen de maand, dan onderzoeken wij graag jouw dossier.

share