Je fiets meenemen op de trein is niet langer gratis


Van 01/07/2020 tot en met 31/12/2020 kon je je fiets gratis meenemen op de trein. Vanaf 01/01/2021 moet je terug over een “Fiets Supplement” beschikken. Dit supplement kost 4 euro* per enkele reis op een binnenlands traject en je moet het kopen voor je op de trein stapt.

Vouwfietsen mag je echter steeds gratis meenemen. Maar enkel wanneer je de vouwfiets opgeplooid vervoert (opplooien voor het instappen) en op de daarvoor voorziene plaats zet (onder je zitplaats, tussen de zetels of een andere bagageruimte zonder dat de plooifiets deze ruimte overschrijdt). Zo hinder je geen andere reizigers. Een overtreding van deze regels kan leiden tot een administratieve boete.  

De NMBS wijst elke verantwoordelijkheid af bij diefstal of verlies van de plooifiets. Hou hem dus goed in de gaten tijdens je reis.


Andere aandachtspunten:

  • Waar plaats ik mijn gewone fiets?

Op sommige treinen voorziet de NMBS speciale wagons voor fietsen, meestal te herkennen aan  enkele fietslogo’s. In vele gevallen zal je fiets echter in de pakwagen moeten. Je moet in elk geval voor het opstappen de treinbegeleider aanspreken en hem vragen of je fiets op de trein kan. De treinbegeleider zal je dan tonen waar je je fiets kan stallen. Je blijft tijdens de reis zelf verantwoordelijk voor je fiets. Denk aan de minder mobiele reizigers en zorg dat je fiets niet de doorgang verhindert (gangpaden, treindeuren …).

  • Een fietsbiljet geeft geen recht op compensatie bij treinvertragingen

Hoewel je fiets evenveel vertraging had als zijn eigenaar… Met je persoonlijk vervoerbewijs kan je natuurlijk wel een compensatie aanvragen.

  • Beperkt aantal plaatsen voor fietsen op de trein

Als het te druk is en er geen plaats meer is, kan de treinbegeleider weigeren om jouw fiets nog toe te laten. Je zal dan moeten wachten op een volgende trein. Het meeste kans om je fiets op de trein te krijgen, is dus tijdens de daluren. Op treinen naar de kust (bv. in het weekend) is de kans groter dat je fiets geweigerd zal worden.

  • Internationale treinreis met de fiets

Plan je een internationale reis met de fiets? Ga dan goed na of je je fiets mag meenemen op de verschillende treinen. In de rubriek veelgestelde vragen op de website van NMBS Internationaal vind je meer informatie: https://www.b-europe.com/NL/Veelgestelde-Vragen/Reisvoorbereiding#Bicycles


Bijkomende voorwaarden​​​​​​​

  • Je mag je fiets niet in- of uitladen in de stations Brussel-Centraal, Brussel-Kapellekerk, Brussel-Congres, Bastogne-Noord en Bastogne-Zuid.

  • Het fietsbiljet is enkel geldig tussen de stations die op het ticket vermeld staan. Je kan dit biljet dus niet gebruiken als vrijkaart om te reizen binnen een bepaalde zone van stations.

  • Je brengt je fiets zelf naar de trein en je bent verantwoordelijk voor het in-, over- en uitladen (ook voor elektrische fietsen). Je blijft in de stations en gedurende de hele rit verantwoordelijk voor je eigen fiets.

  • Wens je een fietskar mee te nemen op de trein? Zelfs zonder fiets moet je hiervoor een fietsbiljet of fietsdagkaart aankopen. Er is slechts één fietsbiljet of fietsdagkaart nodig als je je fiets en fietskar samen meeneemt.

  • Fietsaccessoires die je van de fiets kunt afhalen, hou je best bij je om ze te beschermen tegen diefstal of verlies. De NMBS wijst alle aansprakelijkheid af als er stukken ontbreken. 

  • De batterij van een elektrische fiets moet je bevestigd laten op de daarvoor voorziene plaats op je fiets. Tijdens de reis moet de batterij hermetisch afgesloten worden en buiten dienst gesteld worden.

  • Kinderen jonger dan 12 jaar, die normaal gratis reizen als ze begeleid worden door iemand van 12 jaar of ouder, moeten ook een fietsbiljet of fietsdagkaart kopen als ze hun fiets willen meenemen.

  • De NMBS staat niet toe om fietsen mee te nemen als je met een groep reist. Zo kan de NMBS bijvoorbeeld weigeren om de fietsen van een jeugdbeweging die op uitstap gaat, te vervoeren.


Het is verboden om je met - al dan niet - gemotoriseerde voertuigen (bv. bromfietsen, fietsen, scooters, skateboard, hoverboard, elektrische of gewone steppen,…) voort te bewegen in stations (stationsgebouw, perrons, gangen, tunnels onder sporen,…) en in de trein. Dit kan leiden tot een strafrechtelijke of administratieve vervolging (administratieve boete).

Meer informatie over de voorwaarden van het Fiets Supplement en het meenemen van een plooifiets vind je op de website van de NMBS.


Ondervond je problemen tijdens je treinreis met je fiets? Je kan een klacht indienen bij de NMBS via haar contactformulier.

Als je niet tevreden bent met het antwoord van de NMBS, of als je geen antwoord krijgt binnen een termijn van 1 maand, dan helpt de ombudsdienst je graag verder.



* Alle info uit dit bericht is gebaseerd op gegevens die wij op het moment van publicatie ter beschikking hebben. Ombudsrail is niet verantwoordelijk voor onjuistheden ten gevolge van gewijzigde informatie.


share