Steppen op de trein


De step wordt vaker gebruikt als vervoersmiddel. Al dan niet elektrisch, als deelstep, maar zeker vaak in combinatie met een treinrit: met de step naar het station, om met de trein naar een andere stad te sporen, en vervolgens het laatste stuk naar de bestemming weer te steppen. Ideaal om naar school of het werk te gaan!

Wij behandelden het dossier van een reiziger wiens elektrische step onderweg beschadigd raakte, waardoor hij deze niet meer kon inklappen. Op de trein stelde de treinbegeleider hem een fietssupplement voor, wat de reiziger betaalde. De klant was zich wel bewust van de regels, maar gezien het defect kon hij de step onmogelijk opplooien. Daarom vroeg hij een terugbetaling van het fietssupplement. Waar dit aanvankelijk geweigerd werd, bekwamen we met onze bemiddeling toch dat de klant het fietssupplement uitzonderlijk terugbetaald kreeg.

Wie zijn step mee aan boord neemt van een trein, kan dit gratis doen, mits je de step inklapt. Op dat moment wordt de step als bagage beschouwd. Kan dit niet, dan moet je voor je traject een fietssupplement betalen.

Let dus steeds op volgende zaken:

  • Zorg er voor dat je step in orde is en je hem kan plooien alvorens je de trein opstapt.

  • Schakel je elektrische step uit en ontkoppel de batterij.

  • Het is verboden je step te gebruiken in het station (stationsgebouw, perrons, gangen, tunnels onder sporen,…).

Ondervind je problemen omwille van de step tijdens je treinreis? Je kan de NMBS contacteren via het nummer 02/528.28.28 of via haar contactformulier.

Als je niet tevreden bent met het antwoord van de NMBS, of als je geen reactie krijgt binnen een termijn van 1 maand, dan helpt de ombudsdienst je graag verder.

share