Strengere regels voor trein- en busreizigers die naar België reizen ​​​​​​​


Vandaag 15/01/2021 publiceerde de Minister van Binnenlandse Zaken een persbericht waarin strengere regels worden aangekondigd voor reizigers die met de bus of trein vanuit landen buiten de EU en buiten de Schengenzone, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk, naar ons land komen.

Volgens dit bericht moeten deze reizigers vanaf heden het PLF-document (Passagier Lokalisatie Formulier) invullen ongeacht de duur van hun verblijf in het buitenland en in België. Daarnaast moeten reizigers die uit een rode zone komen en die hun hoofdverblijfplaats niet in ons land hebben, een negatief PCR-testresultaat kunnen voorleggen voor binnenkomst. Verder moeten de geldende quarantaineregels voor reizigers uit een rode zone gevolgd worden.

De vervoerders zijn verantwoordelijk om, voor het instappen, te controleren dat alle passagiers een PLF-document hebben ingevuld en, indien van toepassing, een negatieve coronatest (PCR-test) kunnen voorleggen. Bij aankomst in België moeten de vervoerders opnieuw het PLF-document controleren.

Voor treinreizigers betekent dit in de praktijk dat er bijvoorbeeld gevolgen zijn voor reizen met Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de informatie waarover wij beschikken zijn deze strengere regels in principe reeds geldig vanaf 15/01/2021.

Op het moment van het schrijven van dit bericht werden de betrokken overheidswebsites (https://www.info-coronavirus.be/nl/, https://diplomatie.belgium.be/nl) nog niet aangepast aan deze nieuwe regel. Je controleert deze websites dus best regelmatig als de verstrengde regels op jou van toepassing zijn.


* Alle info uit dit bericht is gebaseerd op gegevens die wij op het moment van publicatie ter beschikking hebben. Ombudsrail is niet verantwoordelijk voor onjuistheden ten gevolge van gewijzigde informatie.

share