Terug naar school met de trein? Enkele aandachtspunten. ​​​​​​​


In de komende weken zwaaien de schoolpoorten terug open. Vele studenten rekenen op de trein om naar school te reizen.

De NMBS biedt voordelige formules voor jongeren. Een overzicht van de verschillende producten vind je op de website van de NMBS. In dit bericht focussen we op de specifieke oplossingen voor studenten.

Het Student Abonnement is voordelig voor studenten jonger dan 26. Je koopt het aan het loket met je elektronische identiteitskaart en je MoBIB-kaart of online via My NMBS. Meer info over de online bestelling vind je op deze pagina en de FAQ.

Bezit je nog geen MoBIB-kaart, dan moet je deze bestellen. De MoBIB-kaart kost momenteel 6 euro. Je hebt ook een legale pasfoto in digitaal formaat nodig. De NMBS belooft om ze je binnen de 5 werkdagen per post te bezorgen.  

Opgelet: wie ouder is dan 18, moet een ingevuld schoolattest voorleggen. Normaal bezorgt de school je dit bij de inschrijving. Indien niet, kan je een blanco exemplaar afdrukken van de NMBS-website en laat je het invullen door de school.  

Als ombudsdienst adviseren we om dit zo snel mogelijk in orde te brengen zodat je je Student Abonnement kan gebruiken vanaf de start van het academiejaar. Het is immers niet mogelijk om een schoolabonnement met terugwerkende kracht te laten starten. Is je abonnement nog niet in orde bij de aanvang van het schooljaar en gebruik je andere vervoerbewijzen om de trein te nemen, dan zal de NMBS deze niet terugbetalen.

Meer informatie over het Student Abonnement en het blanco schoolattest vind je terug op de website van de NMBS.

Volgens de NMBS is het Student Abonnement voordelig vanaf 5 enkele ritten per week. Ben je een kotstudent en pendel je minder per week? Dan is de Student Multi voor jou een goede oplossing. Studenten vanaf 18 jaar moeten ook voor deze Multi een schoolattest voorleggen.

Je abonnement verlengen kan ook online. Let op met gecombineerde abonnementen (met de Lijn, MIVB en TEC): deze moeten ten laatste 5 dagen voor de gewenste aanvangsdatum vernieuwd worden. Een NMBS-abonnement op papier zoals de Student Multi moet je online ten laatste 10 dagen op voorhand verlengen.

Een gecombineerd abonnement is echter niet altijd de voordeligste oplossing. Zo geeft bijvoorbeeld De Lijn een aanzienlijke korting aan reizigers jonger dan 12 jaar, komen sommige Vlaamse gemeenten tussen in de kost van een abonnement voor hun inwoners (korting van 20 tot 50%), en zijn er ook nog andere kortingen.

Bij de vervoersmaatschappij TEC kunnen jongeren van 18 tot 24 jaar genieten van een zeer aantrekkelijk tarief van € 12 per jaar (geldig op het hele TEC-netwerk, inclusief de expresslijnen). Helaas geldt dit tarief niet voor jongeren van 12 tot 17 jaar. Vind meer informatie over het tarief dat voor jou van toepassing is op de website van de TEC.

Check dit dus zeker vooraf.

De NMBS wijst reizigers er ook zelf op dat het soms voordeliger om het MIVB-abonnement afzonderlijk te kopen in plaats van gecombineerd met je treinabonnement. Dit is vooral het geval voor jongeren onder de 25 jaar. Meer info op deze pagina.

Ondervond je problemen tijdens de aankoop of het gebruik van je Student Abonnement of Student Multi? Je kan een klacht indienen bij de NMBS via haar contactformulier.

Als je niet tevreden bent met het antwoord van de NMBS, of als je geen antwoord krijgt binnen een termijn van 1 maand, dan helpt de ombudsdienst je graag verder.


* Alle info uit dit bericht is gebaseerd op gegevens die wij op het moment van publicatie ter beschikking hebben. Ombudsrail is niet verantwoordelijk voor onjuistheden ten gevolge van gewijzigde informatie.

share