“Treindienst van Nationaal Belang” gaat in op maandag 23/03/2020


Vanaf maandag 23/03/2020 voeren de NMBS en Infrabel de “Treindienst van Nationaal Belang” in. Het treinaanbod wordt in heel België aangepast.

Op deze manier willen de NMBS en Infrabel een antwoord bieden op het toenemende ziekteverzuim bij het spoorwegpersoneel en de toeleveranciers enerzijds en op de noodzaak van de continuïteit van de dienstverlening anderzijds.

Volgens de NMBS en Infrabel zal dit plan ten minste tot 05/04/2020 van toepassing blijven, zolang de bedrijfsomstandigheden en de richtlijnen van de autoriteiten dat toelaten.

Ze voegen toe dat er door deze aanpassing voldoende verkeer blijft op alle lijnen en dat ze zo kunnen garanderen dat de aanbevelingen op het vlak van volksgezondheid worden gevolgd. Uit de laatste tellingen van woensdag 18 maart blijkt dat de bezettingsgraad van de treinen op dit moment zeer laag is (8% en 10% tijdens de piekuren).

De samenstelling van de treinen blijft volgens de NMBS en Infrabel maximaal waardoor het aantal aangeboden zitplaatsen tweemaal de gevraagde capaciteit vertegenwoordigt.

Concreet betekent dit :

  • Een aanbod van één à twee treinen per uur op de IC-lijnen

  • Een  bediening met twee à drie treinen per uur tijdens de piekuren op de lokale lijnen (L- en S-treinen)

  • IC-treinen die ongeveer rond 21 uur (vertrekuur) uitrijden en L- en S-treinen die ongeveer rond 20 uur uitrijden (vertrekuur) worden bijna allemaal geschrapt. Voor alle reizen met vertrek na 19 uur raadt de NMBS aan om de reisplanner te raadplegen.

  • Op de meeste lokale lijnen (L- en S-treinen) zal het aanbod sterk worden beperkt tussen 9 uur en 15 uur.


De NMBS zal de reizigers verder informeren over de Treindienst van Nationaal Belang via haar verschillende kanalen.

De NMBS raadt aan om vanaf de dag voor je vertrek haar reisplanner te consulteren (via de website belgiantrain.be of via de app).

We raden je ook aan om de communicatiekanalen van de NMBS (website, sociale media …) verder te consulteren.

Het persbericht van de NMBS over de “Treindienst van Nationaal Belang” vind je hier.  Meer informatie over welke treinen zullen rijden vind je hier.

Heb je specifieke vragen over de Treindienst van Nationaal Belang en de gevolgen voor het treinverkeer, neem dan contact op met de NMBS via haar contactformulier, via het telefoonnummer 02/528.28.28 of via haar sociale mediakanalen (Facebook / Twitter)

Niet tevreden over het antwoord? Kreeg je geen antwoord binnen een periode van één maand? Neem contact op met Ombudsrail. Wij zullen je klacht verder onderzoeken.

share