Treinsamenstelling in de NMBS-reisplanner


Sinds 19 april kan je in de reisplanner op de website van de NMBS meer informatie terugvinden over de samenstelling van je trein.

Volgens de NMBS zal deze informatie in de komende maanden ook toegevoegd worden in haar app.  

Concreet kan je in de reisplanner op de NMBS-website een treinverbinding opzoeken.  Als je op “treingegevens en tussenstops” klikt, verschijnt de informatie over de samenstelling.

Deze informatie omvat:

  • het aantal rijtuigen;

  • de aanwezigheid van airconditioning;

  • de locatie van het eersteklasserijtuig;

  • de locatie van het fietscompartiment;

  • de locatie van het aangepaste rijtuig voor personen met beperkte mobiliteit;

  • informatie over de verwachte bezetting.

Wij stelden vast dat deze informatie slechts enkele dagen op voorhand beschikbaar is. Als je bijvoorbeeld op woensdag een treinverbinding opzoekt om op de eerstvolgende zaterdag te reizen, is het mogelijk dat je nog geen gegevens terugvindt over de treinsamenstelling.

We juichen toe dat de NMBS de informatie in haar reisplanner uitbreidt. Wij hopen dan ook dat ze deze functie ook snel zal toevoegen aan haar app.

Verder hopen we dat ze in de toekomst nog andere gegevens en functies zal integreren zodat reizigers alle belangrijke informatie kunnen terugvinden in één app of op één website.

Via de BikeOnTrain-reisplanner kan je bijvoorbeeld nagaan welke treinen het meest geschikt zijn voor reizen met een fiets. Deze planner staat op dit moment echter op een aparte webpagina

Informatie over het treintype kan ook een meerwaarde zijn voor bepaalde reizigers.

Ondervind je problemen bij het consulteren van de treinsamenstelling of kloppen de gegevens niet? Neem eerst contact op met de klantendienst van de NMBS.

Krijg je binnen de maand geen reactie, of ben je niet tevreden van het antwoord? Neem contact op met Ombudsrail. Wij zullen je klacht verder onderzoeken.


Foto: @NMBS (printscreen website NMBS)

share