Wereldfietsdag 2022

3 juni 2022 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Wereldfietsdag’. Wereldwijd wordt dan de fiets en het fietsen gepromoot. De NMBS tracht haar reizigers al langer te overtuigen om met de fiets naar het station te gaan. Naast het aanleggen van fietsenstallingen en bewaakte fietsenparkings, zal de NMBS ook de Europese regelgeving volgen die stelt dat vanaf juni 2023 nieuwe treinen plaats moeten bieden voor minstens 4 fietsen.

De combinatie fiets en trein kunnen we alleen maar aanmoedigen en, hoewel de spoorwegmaatschappij al inspanningen leverde om het gebruik van de fiets te promoten, zijn er toch nog enkele aandachtspunten. Zo schreven we in ons laatste jaarverslag dat het praktisch zou zijn als, bij het gebruik van de nieuwe NMBS app, reizigers zouden weten waar op het perron het rijtuig voor fietsen stopt. Dit zou het gemak voor de fietsende treinreiziger vergroten, het instappen kunnen versnellen en uiteindelijk bepaalde vertragingen voorkomen.

Een ander aandachtspunt is de betalende fietsparking. Enkel reizigers met een treinabonnement genieten op de betalende fietsparking van het voordeeltarief. Alle andere gebruikers betalen de normale prijs. Dit betekent dat veelvuldige of regelmatige treinreizigers met bv. een Multi, geen recht hebben op het voordeeltarief. Dit, terwijl voor de autoparkings, een onderscheid wordt gemaakt tussen treinreizigers en niet-treinreizigers voor het krijgen van dit voordeel ongeacht hoe ze hun treinrit betaalden. Wij pleiten er dan ook voor deze discriminatie op te heffen en zo meer reizigers te overtuigen om met de fiets naar het station te komen.

Ondervind je problemen omwille van de fiets tijdens je treinreis? Je kan de NMBS contacteren via het nummer 02/528.28.28 of via haar contactformulier.

Als je niet tevreden bent met het antwoord van de NMBS, of als je geen reactie krijgt binnen een termijn van 1 maand, dan helpt de ombudsdienst je graag verder.

share