Brussels Airport Supplement 


De NMBS prijst de luchthaventrein aan als het middel bij uitstek om zorgeloos je vlucht te halen. Dat het soms toch verkeerd kan lopen, daarover schreven we reeds dit bericht. Een verwittigde treinreiziger is er twee waard!

Reis je met de trein naar of van de luchthaven, dan moet je beschikken over het Brussels Airport Supplement, bij jou misschien beter bekend als de Diabolotoeslag. Maar wat is dit supplement nu precies en waarom moet je dit betalen?

We beginnen met een klein stukje geschiedenis.

Om Brussels Airport beter bereikbaar te maken met de trein, werd het Diabolo-project opgestart. Er werd een nieuwe ondergrondse spoorverbinding gebouwd die werd gefinancierd door Northern Diabolo NV, een privé-investeerder.

Om deze verbinding te kunnen gebruiken dient Infrabel een jaarlijkse vergoeding te betalen aan Northern Diabolo NV. Deze vergoeding, die bij wet werd vastgelegd, bestaat onder andere uit een vast bedrag dat wordt betaald door de reizigers, het Brussels Airport Supplement. Het bedrag van deze toeslag wordt geïndexeerd.


 • Wanneer moet ik het Brussels Airport Supplement betalen?

Als je reist van of naar Brussels Airport-Zaventem. Het Brussels Airport Supplement is geldig voor een enkele reis. Voor een heen- en terugreis moet je dus twee keer de toeslag betalen.

Als je het station Brussels Airport-Zaventem enkel gebruikt om een aansluiting te nemen, moet je geen supplement betalen.

Kinderen onder de 12 moeten de toeslag niet betalen als ze begeleid worden door een persoon van 12 jaar of ouder met een geldig vervoerbewijs.


 • Moet ik een nog apart Brussels Airport Supplement kopen?

Het Brussels Airport Supplement wordt automatisch aangerekend bij de meeste biljetten voor trajecten naar of van Brussels Airport-Zaventem.

Als je één van volgende vervoerbewijzen gebruikt, moet je wel een apart Brussels Airport Supplement kopen:

 • Duo Ticket (afhankelijk van het kanaal dat je gebruikt voor je aankoop, meer info: https://www.belgiantrain.be/nl/tickets-and-railcards/promotion/duo-ticket)
 • Multi vervoerbewijzen (Youth Multi, Standard Multi, Local Multi …)
 • Senior Ticket (enkel voor de terugrit)
 • Youth Holidays
 • Off-Peak Summer Abo
 • Eurostar ticket met toeslag “Elk Belgisch Station”
 • Bepaalde vorderingen en vrijtickets


 • Wat als ik geen Brussels Airport Supplement betaal?

Als je geen toeslag betaalt, kan je niet door de toegangspoortjes in het station van de luchthaven. Je moet de barcode van je ticket of je MoBIB-kaart scannen om de poortjes te openen.

Begeleide kinderen onder 12 reizen gratis. Vraag hulp aan het aanwezige assistentiepersoneel van de NMBS. Zij zullen de kinderen helpen om langs de poortjes te gaan (hetzelfde geldt voor houders van een nationale verminderingskaart voor blinden en slechtzienden).


Meer informatie over het Brussels Airport Supplement en de voorwaarden vind je op de website van de NMBS.

Heb je een klacht over het Brussels Airport Supplement of de luchthaventrein? Je kan contact opnemen met de klantendienst van de NMBS via haar online contactformulier.

Als je niet tevreden bent met het antwoord van de NMBS, of als je geen antwoord krijgt binnen een termijn van 1 maand, dan helpt de ombudsdienst je graag verder.


* Alle info uit dit bericht is gebaseerd op gegevens die wij op het moment van publicatie ter beschikking hebben. Ombudsrail is niet verantwoordelijk voor onjuistheden ten gevolge van gewijzigde informatie.

  share