De Kaart Kosteloze Begeleider wordt nu ook aanvaard door de Nederlandse Spoorwegen


In februari 2023 publiceerden wij een nieuwsbericht waarin wij meldden dat de NMBS de begeleiderskaarten van de NS (Nederlandse Spoorwegen) en de CFL (Luxemburgse spoorwegmaatschappij) aanvaardt sinds 11/12/2022. Voor deze datum was er steeds een bijkomend gratis vervoerbewijs nodig.

De NMBS besliste dit als gevolg van een ombudsdossier dat wij behandelden.  

Volgens de NMBS lag het voor de NS moeilijker om haar Kaart Kosteloze Begeleider te aanvaarden omdat er daar poortjes in de stations zijn en de NS niet de enige vervoerder is. De NS had toen wel toegezegd om de mogelijkheden bij haar maatschappij te onderzoeken.

De NMBS wijzigde nu echter in oktober de voorwaarden van de Kaart Kosteloze Begeleider en geeft aan dat de NS deze kaart nu ook aanvaardt als vervoerbewijs.

Op het valideringsticket van de Kaart Kosteloze Begeleider staat een vierkante barcode die de poortjes in de NS-stations opent.

Wij zijn tevreden dat de NMBS en de NS samen toch een oplossing hebben gevonden zodat personen met beperkte mobiliteit en hun begeleider vlotter kunnen reizen op hun treinen.

Opgelet! De kaart wordt enkel geaccepteerd door de NS en niet door andere spoorwegondernemingen die actief zijn in Nederland (vb. Arriva, Connexxion …)

De Kaart Kosteloze Begeleider is enkel geldig in de klassieke treinen van NMBS, NS, CFL en in de klassieke treinen met bestemming Aachen. Ze is niet geldig op hogesnelheidstreinen (Eurostar, TGV, ICE …). Meer informatie over de Kaart Kosteloze Begeleider, vind je op de website van de NMBS.

Heb je bijkomende vragen of een klacht over de Kaart Kosteloze Begeleider? Je kan de NMBS contacteren via het nummer 02/528.28.28 of via haar contactformulier.

Als je niet tevreden bent met het antwoord van de NMBS, of als je geen reactie krijgt binnen een termijn van 1 maand, dan helpt de ombudsdienst je graag verder.


* Alle info uit dit bericht is gebaseerd op gegevens die wij op het moment van publicatie ter beschikking hebben. Ombudsrail is niet verantwoordelijk voor onjuistheden ten gevolge van gewijzigde informatie.


Foto website + sociale media: 

<a href="https://fr.freepik.com/vecteurs-libre/benevoles-aident-amis-handicapes-marcher-plein-air_9652120.htm#query=aide&position=8&from_view=search&track=sph">Foto van pch.vector</a> op Freepik

share